Diyetteyken CLA (Conjugated Linoleic Acid)’de meydana gelen azalma, İnsanların bu kadar çok yağlanarak kilo almalarının başlıca nedeni olabilir.CLA, etkili bir antioksidandır.
CLA, özellikle pozisyon ve geometrik eşizler olmak üzere öncelikli olarak süt ürünleri ve ette bulunan farklı linoleic asit eşizlerinin bir karışımıdır. CLA, birçoklarının adını duymuş olduğu ama hakkında pek de bir bilgiye sahip olunmayan bir takviyedir. Son dönem araştırma sonuçları, CLA’in her türden sporcu için olduğu gibi vücut geliştiriciler için de bir seri faydası olduğunu ortaya koyuyor. Conjugated Linoleic Acid, hayvansal gıdalardan ve süt ürünlerinden elde edilmiş yiyecekler olarak bulunması ve kansere karşı etkililik seviyesinin, insanların bu gıdaları tükettiği miktarla yakın olduğunun ifade edilmesi nedeniyle de eşsizdir.
CLA Bilgisi ve CLA’nın Faydaları
Conjugated Linoleic Acid, linoleic acid’in (LA) hafifçe değişime uğramış biçimi olan, insan sağlığında önemli yere sahip omega-6 yağ asididir. Omega-6 yağ asitleri, başta et ve süt ürünleri olmak üzere yediğimiz yemeklerden gelirler. CLA, insan vücudu tarafından üretilemez; tam yağlı süt, tereyağı, dana ve koyun eti gibi yemeklerden elde edilir.
Conjugated Linoleic Acid (CLA), kuvvetli bir bağışıklık sistemi güçlendiricisi olduğu kadar etkili bir anti-oksidan, anti-karsinojen(anti-kanserojen) ve anti-katabolittir. CLA’e getirilen övgülerin bazıları, yağ yakımına yardımcı olması, yağsız kasları koruması ile kansere karşı etkili olması dolayısıyladır.
CLA takviyesinin ortaya konmuş en bilinen yararlarının bazıları arasında şunlar yer alır:
Hızlanmış metabolizma hızı: Bu, aşikâr biçimde kilo kaybetmeye ve vücut yapısını geliştirmeye çalışan her tür sporcu için olumlu bir kazançtır.
Gelişmiş kas büyümesi: Kas, yağı yakar; bu da kilo kontrolü ve kaybında yararlı olan hızlanmış metabolizmaya katkı sağlar.
Kolesterolü ve trigliseridleri düşürür: Günümüzde birçok kişinin müdahalelere rağmen kolesterol ve trigliserid seviyesi yükseldiğinden, kolesterolü yüksek herkes üzerinde CLA takviyesinin etkisi olacaktır.
İnsülin direncini düşürür: İnsülin direncinin düşürülmesinin, erişkinlikte ortaya çıkan diyabetleri önlemeye yardımcı olduğu ve kilo kontrolünü kolaylaştırdığı ortaya çıkarılmıştır.
Yiyecek kaynaklı alerjik reaksiyonları azaltır:Kilo kaybı zorlaşmaya başladığında yiyecek alerjileri baş gösterebileceğinden, CLA’in bu konuda yardımcı olabilir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir: Günümüz toplumundaki bakteri çeşitliliği ve zayıflayan bağışıklık sistemi göz önüne alındığında bağışıklık sisteminin düzgün bir şekilde çalışma kabiliyetini artırmak, herkes için yararlı olacaktır.
CLA takviyesi, özellikle karın bölgesindeki yağ tutulumunu azaltır ve kas gelişimini destekler. Böylece vücut yağı oranına göre yağsız kasları geliştirdiği de görülmüştür. CLA, bu etkiye, insülin duyarlılığını artırarak vücut yağını azaltması sayesinde yağ asitlerinin ve glikozun kas hücreleri çeperleri içinden geçerek yağ dokusundan uzaklaşması yoluyla ulaşır. Bu da kas lehine gelişmiş bir kas/yağ oranı sonucunu doğurur.
Araştırmalar, CLA’nın, gençlik metabolizması işlevini teşvik ederek vücut yağını azalttığını da gösteriyor. Bu yağ asidinin hastalıklara karşı koruyucu eşsiz mekanizması, onu takviye programının önemli bir parçası yapıyor.
Faydaları ve Zararları
Günümüz İnsan toplumu, açıkça görüldüğü gibi önceki nesillerden farklı bir toplum teşkil ediyor. Çağımızın insanları, genellikle hayvancılıkta meydana gelen besleme uygulamalarındaki değişimlere bağlı olarak CLA tüketiminde yetersiz kalıyorlar. CLA, öncelikle etten ve süt ürünlerinden elde edilir. Hayvancılıktaki besleme alışkanlıklarında ortaya çıkan değişimler ise et ve süt ürünlerindeki CLA içeriğinde azalmaya götüren büyük bir etki bırakıyor.
Olması gereken CLA üretimi için ineklerin, beslenme bölmelerinde suni olarak yağlandırılmaları yerine çimen üzerinde otlamaları gerekmektedir. Çalışmalar ve araştırmalar, çimende otlayan ineklerden elde edilen etin, çimensiz beslenen ineklerden elde edilen ete göre 4 kat daha fazla CLA içerdiğini göstermiştir. Günümüzdeki süt ürünlerinin CLA içeriği, 1960′lardan öncekilerde olanın sadece üçte biri kadardır.
Daha önce bahsettiğimiz gibi, CLA, kanseri önlediği ortaya çıkarılmış bir kırmızı et bileşenidir. The FDA (US Food and Drug Administration) de CLA’in kansere karşı özelliklerini tasdik eden bir araştırma yayımlamıştır. CLA, vücut geliştiriciler tarafından glükozun anabolik etki yaratma amacıyla kas hücrelerine iletilmesi için kullanılır. Diyet yapanlar da aynı şeker yakıcı mekanizmayı serum glükozun vücut şekerine dönüşmesini engellemek için kullanabilirler. Bilim insanları tarafından en iyisi olarak kabul edilen yeni CLA yağı, cis-9, trans-11 ve izomer açısından yaklaşık yüzde 50 daha güçlüdür.
CLA, kimyasal olarak linoleic asitle de bağlantılıdır ama bazı önemli alanlarda karşıt etkileri olduğu ortaya çıkmıştır. Mesela, linoleic asit, yağ dokusunda genelde lipogenesis olarak bilinen yağ oluşumunu tetiklerken araştırma, CLA’in yağ oluşumunu engellediğini ortay koymuştur. Bir başka fark da tümör oluşumunda yatar: Linoleic asit, tümör gelişimini desteklerken araştırma CLA’in önemli bir tümör büyümesi engelleyicisi olduğunu göstermiştir.
Son olarak, bir başka fark da şudur: CLA, kolesterolü daha durağan kılarken linoleic asitin kolesterolü oksidasyona daha duyarlı hâle getirmesidir. Yağ asitlerinin fizyolojimiz üzerinde devasa etkilerinin olmasından dolayı linoleic asitteki bir aşırılık, bir CLA yetersizliğiyle birleştiğinde sağlıkta ve yaşam süresinde geniş kapsamda etkiler ortaya çıkabilir.
SONUÇ
Conjugated linoeic acis (CLA), güçlü bir bağışıklık sistemi kuvvetlendiricisi olduğu kadar etkili bir antioksidan, anti kanserojen ve antikatabolittir. Beslenme düzeninde meydana gelen bir CLA eksikliği, çok fazla kilo alımına neden olan başlıca faktör olabilir. CLA etkili bir antioksidandır ama diğer hareket mekanizmaları vasıtasıyla kanseri önlediği görülmektedir.
Henüz beslenme rejiminizdeki CLA’i doğal yollardan artırmaya çalışmanın bir anlamı yok çünkü bütün teorik yararlar teyit edilmiş olsa bile bir kişinin en az her gün 3 grama tekabül eden anlamlı bir miktarda CLA alabilmesi için o kişinin, çoğu doymuş yağ olmak üzere günde asgarî 500 gram yağ tüketmesi gerekir. Bu da günde CLA’den zengin yiyeceklerden alınacak günde 4.500′ün üzerinde yağ kalorisi demektir. Bu sebepten, eğer ki bilimsel çalışmalarda kullanılmış CLA miktarlarında CLA almak isterseniz CLA takviyeleri kullanmalısınız.
CLA takviyesiyle alakalı olarak, genellikle mağazalarda da bulunabilen, doğal oluşan CLA’e benzer izomer içeriğine sahip, istikrarlı biçimde c9 ve t11 baskınlığı bulunanlar gibilerini kullanmanız daha makul olacaktır.
t10 ve c12 isomerleri çok daha etkili yağ yakıcı etki ortaya koyuyor olsa da hali hazırda bunların büyük miktarlarda kullanılmasının, muhtemel sağlık risklerine dair hâlâ yanıt bulamamış birçok soru var. CLA’in temel yağ asitlerine benzerliğinden dolayı diyetinizde aldığınız yağların normal seviyelerine ayçiçeği çekirdeği, badem, yer fıstığı ya da EFA (Essential Fatty Acid) takviyesiyle ulaştığından emin olmanız da akılcı olacaktır.
0 yorum:
Yorum Gönder